Skip links

Philippe Le Jeune: “Inshallah de Muze moet zijn volle potentieel nog tonen…”

Voormalig wereldkampioen jumping (2010) Philippe Le Jeune is opnieuw op weg naar de top. Op dit moment heeft hij paarden staan die er de capaciteiten voor hebben. Na de verkoop van Cadeau de Muze aan Dennis Lynch afgelopen jaar was het kwestie van opnieuw op te bouwen met andere paarden. Op stal heeft hij nog Filou de Muze staan, een paard dat een hele tijd geblesseerd geweest is maar nu toch terug in het werk komt. Het valt nog te zien of hij na de blessure opnieuw het topniveau zal aankunnen. Verder heeft Le Jeune sinds begin dit jaar ook de hengst Inshallah de Muze staan.

Hij geeft aan dat Inshallah de Muze als onzeker paard bij hem is toegekomen. Om zijn vertrouwen opnieuw op te bouwen, is hij volledig terug naar de basis gekeerd. ‘Inshallah is een sterk paard dat nood heeft aan een sterke dressuurbasis anders heeft hij moeite met het behouden van een goed evenwicht’. Momenteel wordt de hengst vooral getraind op het behouden van controle doorheen het parcours, de hoogte komt er later bij. ‘Ik weet dat hij het vermogen heeft om de dikke proeven aan te kunnen, maar het is kwestie van hem er ook gecontroleerd door te krijgen’, aldus Le Jeune.

Le Jeune geeft aan dat Inshallah op korte termijn zeer mooi open gebloeid is naar een happy paard, in goede vorm. ‘Hij gaat heel graag mee naar zee, hij had er eerst van alles schrik maar nu moeten we hem serieus inhouden’. Het gevoel bij dit paard zit voor Le Jeune duidelijk goed, het is een paard dat hard voor zijn ruiter werkt en voorzichtig en gevoelig is. Verder is Inshallah de Muze ook een zeer intelligente hengst, hij leert bijna elke dag iets nieuws en als hij het eenmaal geleerd heeft dan zit het er ook effectief in.

Ook zijn de plannen met deze hengst duidelijk, Le Jeune vertelt: ‘Als het plan mee zit en we wat geluk hebben denk ik dat we tegen het einde van dit jaar de topwedstrijden kunnen mee rijden. Het doel is dus zeker om tegen september, misschien al augustus, van start te gaan in 4* en 5* wedstrijden’.

Tot slot geeft hij ook aan dat de wedstrijden op dit top niveau voor hem niet meer elk weekend hoeven. ‘Meedraaien in de top is super, wedstrijden zoals Spruce Meadows zijn fantastisch natuurlijk, maar elk weekend ergens anders op het hoogste niveau mee rijden is mij met mijn leeftijd niet meer gegeven. Ik laat dat nu over aan de jongere gasten en spendeer nu veel tijd aan het opleren van jonge paarden. Hun laten uitgroeien tot hun potentieel is mijn passie.’

Bron Equnews

Deze website maakt gebruik van Cookies om uw ervaring te verbeteren.